středa 30. října 2013

Pečené jehněčí, bramborové knedlíčky a zelí na víně

Stejným způsobem se samozřejmě dá připravit i maso jiné, ale u nás to pro tentokrát vyhrálo jehněčí. Bramborové knedlíčky s jemnou chutí zelí je nakonec báječně doplnily. Tahle klasika většinou nezklame. Výborné je k tomu i zelí červené, tam potom přidávám červené víno...Vůbec dochucování vínem je bezvadná věc, to mají francouzští kuchaři vymyšleno opravdu dokonale!:-)


Budeme potřebovat:




6 středních syrových brambor
2 KL soli

hladká mouka

bílé zelí, jemně nakrájené
1 PL sádla
1 střední cibule
2 dcl dobrého bílého vína
sůl
cukr


jehněčí maso na pečení (použila jsem krk)
kmín
sůl
1PL sádla


Maso omyjeme, osušíme, osolíme a okmínujeme. Vložíme do pekáče, vytřeného sádlem, vložíme do trouby a pečeme na 120 st. asi tři hodiny. Občas zkontrolujeme, obrátíme, trochu podlijeme. Když je maso měkké, sundáme poklici a přidáme teplotu tak, aby se maso zabarvilo do zlatova.

V kastrólu na sádle zpěníme cibuli, přidáme zelí, sůl, kmín a promícháme, až zelí trošku "zavadne". Pak podlijeme vínem a dusíme za občasného míchání do měkka. Nakonec šťávu vydusíme a dochutíme trochou cukru. Můžeme podle chuti maličko dokyselit octem, ale většinou víno zelí ochutí tak akorát..:-)

Oloupané brambory nastrouháme na jemno, nebo rozmixujeme v robotu. S moukou a solí vypracujeme středně tuhé těsto. Sítem na halušky, nebo na prkénku, uděláme knedlíčky a vaříme ve vroucí, osolené vodě do doby, než všechny vyplavou.

Podáváme s vychlazeným pivem.:-)




Žádné komentáře:

Okomentovat