čtvrtek 21. května 2015

Slanina nejen k opékání

    Jistě jste někdy potřebovali do receptu kousek slaniny ( a teď opravdu nemyslím špek!), nebo jste dostali chuť na dobrou, křupavou, opečenou slaninku. A jestli jste, stejně jako já, někdy improvizovali s prodávanou anglickou slaninou, zpravidla to na pánvi syčelo, prskalo a srážela se na ní bílkovina. Chuť popisovat nebudu, to se nedá. Občas jsem si taky naběhla na anglickou slaninu lisovanou a pro tu nemám ani výraz, ani slitování..
   Podle tohoto receptu si připravíte vynikající slaninu pro svou kuchyni velmi jednoduše, bez speciálního vybavení a výsledek je skvělý! Opečená slanina voní a křupe, na pánvi jen pobublává..
Nebojte se množství cukru a soli, vše je nakonec tak, jak má být. A i když se i množství mletého pepře zdá velké, není to tak. Můj manžel to s masem prostě umí a já se nemůžu dočkat, až připraví pancettu, jenomže začínají létat potvory mouchy a tak dosoušení pancetty proudícím vzduchem musíme nechat na chladnější období. Zatím tedy můžete vyzkoušet slaninu..tady je recept i fotopostup na tuhle dobrotu..:-)






Budeme potřebovat:


vepřový bok, lepší je nižší
1 hrneček cukru krupice
1 hrneček soli
2 PL mletého pepře
4 bobkové listy, roztrhat na kousíčky
5 jalovčinek, lehce rozmáčknout v hmoždíři



Sůl, cukr, pepř a koření smícháme v dobře uzavíratelné nádobě..


Maso omyjeme a pečlivě osušíme...


Pak maso směsí pořádně obalíme a uložíme do uzavíratelné nádoby..


Necháme 24 hodiny, uvolněnou tekutinu slijeme, maso opět osušíme, znovu obalíme směsí a dáme zase odležet na 24 hodin. Maso skladujeme v chladu..




Celý postup opakujeme po dobu pěti dnů.
Pak maso omyjeme pod studenou vodou od koření. Nemusíme nijak pečlivě. Poté osušíme papírovou utěrkou a uložíme na pět dnů do chladu.

Po deseti dnech jednoduché péče  tedy máme toto..





A vaše snídaně může ode dneška vypadat..nooo....třeba takhle...


A protože ve dvou se to lépe táhne a i fotograf snídá....


Všem, kteří se rozhodnete slaninu připravit, přejeme dobrou chuť!:-)

8 komentářů:

  1. Už jsem nedávno dělala podle jiného podobného receptu (sůl, cukr, pepř), bylo to výborné, budu dělat znovu a zkusím přidat koření podle vás. Snad to bude ještě lepší. Pro maso půjdu ve čtvrtek (nemá pršet), pak naložím a po uplynutí deseti dnů dám vědět dám vědět.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, rád bych se zeptal na pár otázek/zkušeností. Používáte obyčejnou sůl, a ne rychlosůl? Co jsem si studoval problém s botulotoxinem, tak bylo že vzniká za nepřístupu vzduchu. Takže si myslím, že pokud člověk pořídí kvalitní maso a čerstvé, neměl by nastat problém.
    Další dotaz je co se týká cukru. Je možné připravit slaninu bez cukru, případně použít med místo cukru? Ptám se proto, že bych rád připravil slaninu pro člověka, který nemůže potraviny s obsahem cukru.
    Zároveň tady přidám i dotaz k vašim sušeným klobáskám. Je možné je sušit třeba na půdě? Řeším kde bych je nejlépe nechal sušit. Bydlíme v bytě, tak jsem přemýšlel je schovat na chalupu na půdu, kde při dnešním počasí bývá celkem teplo.
    Děkuji Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. cukor sa použiva iba na zabijanie jednej bakterie ktoru sol nezabije ....udajne.

      Vymazat
  3. Zajímavé,jdu zkusit,za 10 dnů dám vědět ��

    OdpovědětVymazat
  4. Slaninku jsem zkusil udělat podle receptu.Včera jsem okusil.Vzhledově je úžasná ale chuťově je sladká a to mě strašně mrzí Nevím co s tím teď.Poraďte

    OdpovědětVymazat
  5. Děkuji moc za super recept, vypadá to naprosto úžasně! Určitě to budu muset vyzkoušet na našem nové gastro vybavení , které jsme dostali od jednoho známého, protože si pořizoval úplně nové a toto staré vyřazoval :) Mějte se krásně a přeji hezký zbytek dne.

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj,chci se zeptat, zda je to potom poživatelné i syrové, jako slanina. Dík Michal

    OdpovědětVymazat
  7. Takže to je vlastně sušené maso? Chápu to správně. Myslím tím ze slaniny, žádná panenka nebo tak. Hodně mě překvapil ten postup. Už delší dobu sháním recept na slaninu, ke kterému nepotřebuji gastro vybavení a složité postupy a tohle mě fakt mile překvapilo. Díky za odpovědi. :)

    OdpovědětVymazat