čtvrtek 21. května 2015

Slanina nejen k opékání

    Jistě jste někdy potřebovali do receptu kousek slaniny ( a teď opravdu nemyslím špek!), nebo jste dostali chuť na dobrou, křupavou, opečenou slaninku. A jestli jste, stejně jako já, někdy improvizovali s prodávanou anglickou slaninou, zpravidla to na pánvi syčelo, prskalo a srážela se na ní bílkovina. Chuť popisovat nebudu, to se nedá. Občas jsem si taky naběhla na anglickou slaninu lisovanou a pro tu nemám ani výraz, ani slitování..
   Podle tohoto receptu si připravíte vynikající slaninu pro svou kuchyni velmi jednoduše, bez speciálního vybavení a výsledek je skvělý! Opečená slanina voní a křupe, na pánvi jen pobublává..
Nebojte se množství cukru a soli, vše je nakonec tak, jak má být. A i když se i množství mletého pepře zdá velké, není to tak. Můj manžel to s masem prostě umí a já se nemůžu dočkat, až připraví pancettu, jenomže začínají létat potvory mouchy a tak dosoušení pancetty proudícím vzduchem musíme nechat na chladnější období. Zatím tedy můžete vyzkoušet slaninu..tady je recept i fotopostup na tuhle dobrotu..:-)






Budeme potřebovat:


vepřový bok, lepší je nižší
1 hrneček cukru krupice
1 hrneček soli
2 PL mletého pepře
4 bobkové listy, roztrhat na kousíčky
5 jalovčinek, lehce rozmáčknout v hmoždíři



Sůl, cukr, pepř a koření smícháme v dobře uzavíratelné nádobě..


Maso omyjeme a pečlivě osušíme...


Pak maso směsí pořádně obalíme a uložíme do uzavíratelné nádoby..


Necháme 24 hodiny, uvolněnou tekutinu slijeme, maso opět osušíme, znovu obalíme směsí a dáme zase odležet na 24 hodin. Maso skladujeme v chladu..




Celý postup opakujeme po dobu pěti dnů.
Pak maso omyjeme pod studenou vodou od koření. Nemusíme nijak pečlivě. Poté osušíme papírovou utěrkou a uložíme na pět dnů do chladu.

Po deseti dnech jednoduché péče  tedy máme toto..





A vaše snídaně může ode dneška vypadat..nooo....třeba takhle...


A protože ve dvou se to lépe táhne a i fotograf snídá....


Všem, kteří se rozhodnete slaninu připravit, přejeme dobrou chuť!:-)