středa 8. října 2014

Vaječný toast s marinovaným lososem

Marinovaný losos (Gravad lax, gravlax, nebo-li pohřbený losos) je lahůdka, pocházející ze severských zemí, které si všechny připisují prvenství v přípravě této dobroty. Vaječný toast dává lososu prostor vyniknout a úprava s červenou řepou, koriandrem a pomerančovou kůrou je sice na první pohled trochu nezvyklá, ale takto za studena "vařené" maso lososa je krásně voňavé, se zemitou chutí řepy a s překrásnou temně rudou barvou, která nádherně orámuje plátky nakrájeného masa. Omáčka pokrm skvěle doplňuje. Překrojíte-li hotový toast příčně, vzniknou úhledné trojúhelníčky, vhodné k podávání jako předkrm, nebo chlebíček k slavnostnější příležitosti...




Budeme potřebovat:

toastový chléb
čerstvá vejce, podle počtu strávníků
máslo
sůl


Na marinovaného lososa:

filet z lososa  s kůží, část od hlavy, já měla cca 300g
1,5 PL hrubé soli
1,5 PL cukru krystalu
1 PL koriandru
1 malá, oloupaná červená řepa, nastrouhaná na hrubo
kůra z jednoho pomeranče

Omáčka:

1 žloutek
3 PL olivového oleje
1 PL francouzské hořčice
trošku cukru
čerstvě mletý pepř
Všechny ingredience řádně prošleháme, až vznikne hladká omáčka

Koriandr rozdrtíme v hmoždíři, smícháme s cukrem, solí, pomerančovou kůrou a syrovou, strouhanou červenou řepou. Do pekáčku vložíme osušený filet z lososa, kůží dolů a celý jej obalíme připravenou směsí. Přikryjeme potravinářskou folií a zatížíme.( Třeba balíček rýže v igelitovém pytlíku je fajn!:-) ) Vložíme do lednice nejméně na osm hodin, nejlépe do druhého dne. Pak maso vyjmeme, spláchneme z něj marinádu, osušíme a můžeme použít. Krájíme tenké plátky směrem ke kůži a po ní skrojíme.

Na kousku másla usmažíme vajíčka, která jsme předtím dobře prošlehali tak, aby vznikla jednolitá hmota, bez viditelných částí žloutku a bílku. Směs nesmažíme příliš do tuha, ale tak, aby byla pevná, leč krémovitá. Já připravuji vejce takto: http://pohodovakuchyne.blogspot.cz/2014/01/michana-vajicka.html  Hotová, osolená vajíčka navrstvíme na toust, opečený na sucho a ozdobíme marinovaným lososem. Povrch velmi lehce pokapeme připravenou omáčkou.



Žádné komentáře:

Okomentovat