středa 28. května 2014

O tom, jak u nás bylo veselo a další ukázka sýrů..

Minulý víkend bylo u nás v chaloupce velmi rušno. Kromě rodiny a smečky psů a naší kočky, přibylo ještě dalších dvanáct lidí. Společnou měli nejen zálibu ve své profesi, ale i veselou mysl a chuť, víkend si užít. A sjeli se z různých míst republiky i světa. My se na ně moc těšili a tak až na myčku, která v den příjezdu návštěvy zkolabovala, proběhlo všechno v pořádku. My s manželem máme sice dřezu a utěrky až nad hlavu na pár let dopředu, ale stálo to za to! Jedlo se, pilo, povídalo, hrálo a zpívalo, až se noc přehoupla zase v den, prostě bylo to moc fajn. Jít spát jen na chvilku a až za bílého dne, se nám už hezkých pár let nepodařilo. Silnější jedinci posnídali stylově v trávě sýr a víno.  Soudě podle ohlasů, chutnalo...

Dnes vám ukážu první tvrdý sýr z velké formy a nejen ten..


Grilovaný Halloumi sýr. Pamatujete? Dá se krásně opékat a grilovat, neteče! K němu ještě bylinková zálivka a dobrota je na světě..



Sýr Valencay, pyramidka bez vršku, s krásnými černými "rampouchy" na řezu a s bílou plísní na povrchu..

 Lisování prvního velkého sýra...

Tuhle dobrotu jsme přece jen návštěvě neservírovali, ale věřte mi, že horké nové brambory, čerstvá pažitka a velmi aromatický sýr Munster, jsou opravdu lahůdkou..


Sýr, vyndaný z formy, nasolený a připravený ke zrání. Zatím ani neznám jeho váhu. Ta moje váha kuchyňská je jen do 2 kg..:-)

Munster, otevřený z vrchu a připravený ke konzumaci s brambory a pažitkou..

Žádné komentáře:

Okomentovat