neděle 14. února 2016

Sušená šunka z kýty

  Po nějaké době zas pokračuji s recepty na sušené masové dobroty tak, jak je připravujeme doma. Tentokrát to bude sušená šunka, která se pro mne osobně stala velkým favoritem. Čerstvé pečivo s dobrým máslem a plátkem téhle delikatesy je něco, čemu prostě neodolám. O domácím kváskovém chlebu jako příloze, ani nemluvě..No a když se taková šunka tenounce nakrájí, tak může klidně, spolu s klobáskou, zdatně sekundovat dobrému červenému vínu. Příprava není těžká, výsledek skvělý, tak vzhůru do toho! Jen ještě... stejně jako u klobásek je lepší nechat ji sušit déle...I tak je velmi jemná a měkká..


Budeme potřebovat:

1,5 kg vepřové kýty vcelku
200 g soli
75 g cukru
10 kuliček celého, černého pepře
  2 kuličky nového koření
  3 bobkové listy

  Pepř a nové koření rozdrtíme v hmoždíři a smícháme se solí a cukrem. Omyté a osušené maso do směsi na sucho naložíme. Po čtyřech dnech maso osušíme, znovu zasypeme směsí a pak totéž zopakujeme třikrát, vždy za dva dny. Poté maso opláchneme studenou vodou, osušíme a zabalíme do prodyšné tkaniny. Zavěsíme do místa, kde proudí vzduch a za občasné kontroly necháme sušit nejméně třicet dnů. Lépe je o trošinku déle, ale to záleží na prostředí na na chuti..








2 komentáře:

  1. Zkoušel jsem a dobré. Poměrně výrazná kořeněná chuť. Další várku zkouším jen sůl, cukr a trochu pepře. Maso jsem zabalil do sterilního obvazu. Střídal jsem věšení do průvanu a do ledničky. Po šesti týdnech super.

    OdpovědětVymazat
  2. Právě včera jsme načali a všem to moc chutnalo. Děkuji za recept

    OdpovědětVymazat