sobota 31. května 2014

Grilovaný vepřový bok se zeleninou a pikantní omáčkou

K obědu nám jej včera připravil manžel, zatímco jsem se potýkala s výrobou sýra. Byla jsem proto opravdu ráda, že se celé kuchtění odehrávalo venku u grilu a já měla kuchyni pro sebe, navíc jsem byla pro ten den zproštěna povinnosti přípravy oběda. Recept pochází z australské kuchyně a musím říct, že jsem byla výsledkem velmi mile překvapena. Šťávu, která se při pečení uvolní, krásně "natáhne" zelenina, takže není potřeba ji pak jakkoli dochutit, maso se vypeče do křupava a pikantní omáčka celý výsledek doladí. Navíc se všechno vaří v jedné pánvi, takže špinavého nádobí je minimum. A pokud se celé přípravy ujme muž, je to vážně bezva!:-))



Budeme potřebovat:

vepřový bok, pokrájený na středně silné plátky, podle počtu strávníků
brambory ve slupce, omyté a pokrájené na větší kusy
mrkev, očištěnou a nakrájenou na kousky
celer, očištěný a nakrájený na kousky
petržel, oloupanou a nakrájenou na kousky
trochu oleje
sůl
pepř
chilli, nebo jiné koření dle chuti


Na omáčku:

2 větší stroužky česneku
2 PL dobré hořčice
olivový olej
trochu soli


Plátky boku rozklepneme rukou a okořeníme po obou stranách. Zeleninu, pokrájenou na přibližně stejné kousky, vložíme do nádoby, která bude moci přijít na gril a kterou jsme potřeli maličko olejem. V nádobě zeleninu promícháme se solí, pepřem, případně jiným kořením.

Na rozpáleném grilu zprudka po obou stranách opečeme bok, když začne pouštět tuk, položíme jej do pánve navrch na zeleninu. Vložíme celé do grilu, uzavřeme a pečeme tak dlouho, až je zelenina na skus a maso krásně do křupava opečené.

Ingredience na omáčku vložíme do hmoždíře a rozdrtíme na hustší kaši. Dosolíme. Zeleninu urovnáme na talíře, navrch položíme opečené maso a dochutíme trochou omáčky.






Žádné komentáře:

Okomentovat