Budeme potřebovat:
1 čerstvé, chlazené, celé kuře
sůl
svazek čerstvého tymiánu
1 citrón, pečlivě omytý
1cm plátek másla
voda
Kuře dočistíme, omyjeme a naložíme do nálevu, který si připravíme tak, že ve vodě rozpustíme sůl - na 1 litr vody 60 g soli. V nálevu necháme kuře nejlépe přes noc, nejméně však čtyři hodiny. Pak vložíme do kuřete celý citrón a hrstku čerstvého tymiánu, spíchneme otvor jehlou, kuře dáme do pekáče a k němu plátek másla. Vložíme do trouby a pečeme na 90 stupňů 1,5 - 2 hodiny. Pak vpíchneme do masa teploměr v místě, kde je nejvyšší vrstva masa. Teplota by měla být cca 65-70 stupňů. Zvýšíme teplotu trouby na maximum, podlijeme trochou vody a pečeme asi deset minut do zlatova...
Hotové kuře necháme dalších deset minut odpočinout, naporcujeme a podáváme.
Takto upečené kuře je velmi šťavnaté, chutné a po citrónu a tymiánu jemně voňavé...Podáváme s přílohou podle vlastní zvyklosti, u nás vede bramborová kaše...
Tohle pro mě byla jednu dobu klasika. Když jsem šel na nákup, tak jsem si kupoval pečené kuře. Většinou jsem půlku vdechnul ještě v autě. Ale dneska se tohle už vytrácí a ty food courty jsou dost očesané. Ono se není čemu divit, když ty obchoďáky jsou spíš jen takové montované haly bez nějakého zázemí. Prostě jenom nakup si a zmiz.
OdpovědětVymazatSkvělý recept! Oceňuji, že jsou zde přehledně uvedeny přísady na vaření z topmarkt.cz a kuře mám vždy krásně šťavnaté!
OdpovědětVymazat