sobota 29. března 2014

Steak z krkovice se zeleninovou kaší a pikantní karamelizovanou cibulí

Měli jsme už dlouho chuť na něco dobrého. Na něco, v čem by se krásně prolínaly chutě, aniž by se tloukly..Dnešní večeře to naprosto splňovala! O to víc, že jsme si před samotnou přípravou dali stopečku vynikající slivovice, po které jsme navíc dostali téměř vlčí hlad! Šťavnaté maso a skvělá zeleninová kaše, obojí doplněné sladce pikantní cibulí..prostě paráda! A že by to bylo náročné na přípravu - to rozhodně ne!



Budeme potřebovat:


silné plátky krkovice, podle počtu strávníků
sůl
pepř
2 velké stroužky prolisovaného česneku
olej

Na  zeleninovou kaši:

Druhy zeleniny v poměru zhruba 1:1:1

brambory, oloupané, pokrájené na kousky
bulvový celer, oloupaný, pokrájený na kousky
pastiňák, oloupaný, pokrájený na kousky
máslo
sůl
pepř
muškátový oříšek

Na karamelizovanou cibuli:

3 větší cibule, oloupané a pokrájené na středně tenké půlměsíčky
1-2 PL cukru
1,5 PL červeného balzamikového octa
1,5 dcl červeného vína
1 KL rajského protlaku
sůl
chilli, nebo Pull biber
kousek čerstvého rozmarýnu

Krkovici osolíme, opepříme a tenoučce potřeme olejem. Necháme odležet v lednici, nejlépe přes noc. Pak potřeme z jedné strany prolisovaným česnekem a opečeme na rozpáleném oleji, po každé straně 4 minuty, odložíme na teplý talíř a přikryjeme alobalem.

Ve výpeku opékáme cibuli s chilli a až cibuli začnou zlátnout okraje, přidáme cukr, rozmarýn a stále mícháme. Cibule změkne a ztmavne. Přidáme balzamikový ocet, červené víno a pečlivě mícháme, aby se odvařily napečené kraje. Vložíme malou lžičku rajského protlaku, dosolíme, případně ještě trošku dosladíme. Ve chvíli, kdy se tekutina vyvaří, zmizí octové aroma a cibule zhoustne, je hotovo. Podáváme s opečenou krkovicí.

Kaši připravíme uvařením zeleniny v osolené vodě do měkka. Šťouchadlem na brambory rozšťoucháme s kusem másla na hrubší kaši, dosolíme, opepříme a ochutíme trochou strouhaného muškátového oříšku. ( Opatrně, je velmi aromatický! )

Zapíjíme dobrým pivem, ale i červené víno je skvělé!


Žádné komentáře:

Okomentovat