sobota 8. února 2014

Koláč se slaninou a se sýrem

Slané koláče se u nás těší všeobecné oblibě a bylo by zvláštní, kdyby se tam, kde se vyrábí sýr, nepoužil také i na koláč. Tenhle je naprosto obyčejný a jeho skvělá chuť, je podle mne odvislá od použitého sýra. Preferuji směs druhů, poskládaných do vrstev, nebo třeba do dílků..Slanina všechno nádherně provoní. Někdy pepř vyměním za oblíbené Pull Biber, nebo červený íránský pepř, ale základem je vždycky křehké máslové těsto a několik druhů sýra. A jako příloha k této dobrotě je skvělé víno...


Budeme potřebovat:



Křehké těsto:

300 g hl. mouky  (na formu 28 cm)
150 g másla
1/2 dcl studené vody
sůl


Zpracovat těsto a nechat nejméně hodinu v chladu odpočinout.


Náplň:


4 větší cibule, oloupané a nakrájené na tenká půlkolečka
2 vajíčka, rozšlehaná
1 dcl sladké smetany
250 g sýra, nejlépe směs
150 g anglické slaniny, pokrájené na proužky
černé olivy na ozdobu
olivový olej
bílý pepř
sůl podle chuti



Těsto vyválíme, vložíme do formy a upravíme okraje. Po celé ploše propícháme vidličkou a tenoučce potřeme olivovým olejem. Poklademe cibulí, slaninou opepříme a obložíme kousky sýra. Použila jsem část polotvrdého, čerstvého, a kousky naloženého sýra. Je možné dát i plísňový, výsledek je potom “ostřejší”.  Dosolit případně podle vlastní chuti a použitého sýra.
Pečeme na 190 st. 40-45 min. Po dvaceti minutách pečení zalijeme vejci, rozšlehanými se smetanou a navrch obložíme olivami, podle chuti. Až povrch zezlátne, je hotovo.

Podáváme horký, ale dobrý je i studený.






Žádné komentáře:

Okomentovat