sobota 15. února 2014

Jak na domácí jogurt

Pro ty, kteří se ptali, jak tedy udělat doma dobrý jogurt, jsem připravila následující návod. Není to složité, ale uváděné teploty a postup, je důležité dodržet, aby proces, který proběhne, dovedl mléko do požadovaného skupenství.Všechny mé předchozí "zkratky" selhávaly.Takže... K výrobě dobrého jogurtu potřebujeme dobré mléko (mlékomat, nebo ideálně od sedláka, případně neodtučněné, "čerstvé" v láhvi), obyčejný teploměr na maso, hrnec, na zaočkování jogurt Max, nebo např. Hollandia .
Na obrázcích je postup z jednoho litru mléka a zrání v jogurtovači, protože jsem u přípravy dělala ještě sýr Halloumi, ale uvedu i postup pro případ, že někdo jogurtovač nevlastní..není vůbec podmínkou.. Znovu můžete dvakrát očkovat vlastním jogurtem..pak už to není ono..

Mléko- 1 litr - zahřejeme za stálého míchání na 85 stupňů...



Necháme v klidu 30 minut ..

Pak rychle zchladíme na 45 stupňů - ve studené vodě..

Zaočkujeme 2 PL jogurtu bez škrobu. Buďto Hollandia, nebo (a to mám raději) choceňský Max..

Promíchané vlijeme do skleniček....
Uložíme na 6 hodin do jogurtovače...

Pak skleničky vyndáme, zchladíme na 4 stupně ( prostě vrazím sklínky do studené vody) a uložíme v lednici. Nejméně na 24 hodin, ale déle je lepší..u nás však nevydrží.. Pokud chcete jogurt "řeckého typu" stačí tenhle vyrobený vložit do plachetky a nechat tři, čtyři hodinky vykapat...Je moooc dobrý..:-)

Hotovo!.:-) Můžete přidat trochu dobrého džemu..nebo jako já, čerstvý kopr a sůl!:-))))



Pokud nebudete používat jogurtovač, nechte mléko, zaočkované jogurtem v hrnci, přiklopte poklicí a strčte přes noc do peřin..:-) Pak vychladit na 4 stupně ( studená voda to jistí!:-) ), velmi opatrně promíchat a rozdělit do skleniček, nechat dozrát v lednici...Další ( a podle mne lepší možnost je, dát nejprve zaočkované mléko do skleniček, ty postavit do nádoby a strčit do peřin..:-)
Ještě dávka očkovacího jogurtu : 2- 2,5 dcl na 5 litrů mléka..

Tak ať se podaří!.:-)

Žádné komentáře:

Okomentovat