pátek 13. září 2013

Marinované houby v oleji

Těmhle houbám říkáme u nás doma houby vánoční. Vánoční proto, že je připravujeme právě pro tyto svátky, kdy se podávají takové dobroty, jako během roku ne. To pak opečeme v troubě na pečícím papíru na sucho kolečka bagetek, pak je lehce "přetáhneme" stroužkem česneku a navrch položíme kus hříbku, který se měsíce marinoval v olivovém oleji a koření. Nijak zvlášť neokapáváme od oleje..:-) Je to úžasně voňavé, jednoduché, pěkné na pohled a v zimě nám to tak nějak hezky připomene náš les....


Budeme potřebovat:

malé tvrdé houby, očištěné a rozkrojené i s nožkou napůl, nebo větší kousky kloboučků větších tvrdých hub
sůl
bobkový list
celý pepř
nové koření
1 PL octa
olivový olej

Ve vroucí, osolené vodě povaříme kousky hub asi 15 minut. Vyjmeme, propláchneme studenou vodou a rozložíme oschnout na utěrku. Pak naskládáme do sklenic, prokládáme kořením podle chuti, já dávám na jednu střední sklenici dva bobkové listy, tři nová koření a čtvrt kávové lžičky celého pepře. Lehce setřeseme a zalijeme olivovým olejem tak, aby byly houby ponořeny. Zavíčkujeme a otočíme dnem nahoru a zpět (kvůli vytlačení vzduchu).


Připravuju si většinou jednu, nebo dvě sklínky, úplně to stačí, ale je to tak jednoduché a dobré, že jsem se o recept prostě musela podělit. Další využití marinovaných hub je jako obloha ve studené kuchyni, nebo přízdoba na talíři, prostě jak kdo má rád...:-)



Žádné komentáře:

Okomentovat