sobota 7. září 2013

Houby na způsob matjesů

Nejsem velkým  příznivcem všeho, co je "jako", nebo "ala", jenže tenhle způsob úpravy hub se úpravě matjesů podobá, takže jsem to tak prostě nechala. Houbové matjesy jsou velká dobrota s čerstvým pečivem jen tak k večeři, nebo když je prostě na něco chuť. Každoročně čekáme na první úrodu tvrdých hub, abychom si je takhle upravili. V lednici vydrží v uzavřené sklenici klidně i přes týden, ale u nás se pokaždé snědí dřív..:-)

Budeme potřebovat:

1 kg hrubě pokrájených čerstvých, tvrdých hub
1 PL octa
2x3 ks bobkového listu
2x1/4 KL celého pepře
2x6 kuliček nového koření
olej
necelé 2 PL soli
2 větší cibule pokrájené na tenčí čtvrtkolečka


Do vroucí vody přidáme polovinu koření, ocet a houby a povaříme asi dvacet minut. Scedíme a propláchneme studenou vodou. Vybereme koření, ve kterém se houby vařily. V míse je smícháme s cibulí, druhou polovinou koření a solí. Dáme do uzavíratelné sklenice, nepěchujeme - setřeseme a zalijeme olejem. Zavřeme a necháme uležet asi tři dny v lednici.