středa 14. srpna 2013

Sezónní zelenina ve vlastní šťávě s vařenými brambory

Zeleninová sezóna je plném proudu a kromě druhů, uvedených v receptu, můžeme přidat jakoukoli čerstvou zeleninu, jako třeba kousek brokolice, nebo květáku, lilek, prostě to, co máme rádi. Důležité je, aby zelenina nebyla rozvařená na kaši, ale krásně křupala. Pokud pálí papriky, není třeba přidávat ostrou papriku, pokud papriky ostré nejsou, naopak, jistá pikantnost je žádoucí. Šťáva z použité zeleniny je úžasná a malé, vařené a neloupané brambůrky, jídlo krásně doplní...

Budeme potřebovat:



1 středně velká cuketa
5 žlutých paprik (tzv. slovenských)
3 veliké cibule
1 kg vyzrálých rajčat,
hrubá sůl
1 KL papriky sladké, mleté
1 KL papriky sladké, mleté, uzené
½ KL Pull Biber, nebo ostré papriky
¼ KL červeného pepře

trochu kvalitního oleje



Papriky vyčistíme a pokrájíme na hrubé proužky. Cuketu omyjeme, odkrojíme konce a nakrájíme na čtvrtkolečka, necelý centimetr silná. Cibuli oloupeme a nakrájíme na hrubší půlkolečka. Omytá rajčata rozkrájíme na větší kousky.

V hrnci rozpálíme olej, přidáme pokrájené papriky a rychle opečeme. Vložíme cibuli a také zarestujeme. Po chvilce vložíme krájenou cuketu a veškeré koření. Paprika směs krásně obarví a po uzené paprice to úžasně voní. Nakonec přidáme rajčata a dusíme tak dlouho, dokud není všechna zelenina měkká na skus. Nesmí být rozvařená na kaši, ale musí pustit skvělou, voňavou šťávu. Poté případně dosolíme a necháme pod pokličkou chvilečku odstát.

Podáváme s vařenými novými brambory, vařenými ve slupce.



Žádné komentáře:

Okomentovat