sobota 6. července 2013

Dosa placky a čatní z kokosové moučky, zase od Radhiky


Na přípravu tohoto jídla jsem koukala zpočátku trochu s nedůvěrou, ovšem výsledek byl naprosto dokonalý. Svět je nádherně barevný a to i přes kuchyni...



Budeme potřebovat:





Na placky si tak na čtyři hodiny namočíme 1 skleničku rýže a hrst čočky (obojí společně).


Obojí rozmixujeme ponorným mixérem na jemno a přidáme jednu lžíci mouky, namočenou ve vodě asi deset minut. Promixujeme, přidáme kousíček kvasnic, tak na půl kávové lžičky. Maličko osolíme.Znovu rozmixujeme.


Na hodně rozpálené pánvi rozehřejeme 1 malou mocca lžičku oleje a na  ni nalijeme sběračku hmoty. Krouživými pohyby sběračkou po těstu po a proti směru hodinových ručiček, vytvarujeme tenoučkou placku, kterou pokapeme maličko olejem. Neobracíme!!! Ve chvíli, kdy jsou její okraje zbarveny do tmavší hnědé, placku odloupneme od pánve krouživým pohybem z jedné a druhé strany. Přeložíme na půl a servírujeme na talíř.  


A k tomu podáváme neskutečně dobré čatní..


Do misky si nasypeme:


2 hrsti kokosové moučky
chilli dle chuti
sůl
trochu cukru
½ KL koriandru
Pull Biber dle chuti (ostré, nikoli palčivé koření)

A připravíme si..
2 PL oleje
1/2 KL hořčičných semínek


V naběračce nahřejeme nad ohněm asi dvě lžíce oleje, když je rozpálený, vhodíme půl KL hořčičných semínek. Když semínka z oleje vyskakují, vypneme oheň a obsah naběračky po chvilce zchladnutí, vlijeme do připravené směsi. ( Nechat zchladnout, je důležité, aby jídlo nebylo hořké). Promícháme a dochutíme půlkou kávové lžičky citronové šťávy..pořádně promícháme, případně přidáme maličko vody.


Podáváme na talíři s plackou dosa.


V Indii se tyto placky připravují k snídani, jsou velmi lehké..takové papírové..:-) Víte, co mi připomínaly konzistencí? Vrstvu vosího hnízda..jen byly tmavší..:-)) Ale naprosto úúúúžasnééé..s nakyslou chutí čatní..no, zkuste to sami..a hlavně..dejte mi vědět, jak vám chutnalo..já tedy byla u vytržení..:-)) A u dobrého jídla jsme my ženské stvořily slogan:
Indické jídlo a české víno je ráj...:-)))


Indian meal, along with czech wine, it is paradise..:-)))




Žádné komentáře:

Okomentovat