úterý 2. července 2013

Chléb čapátí s karí z brambor, cibule a rajčat, podle Radhiky

Pokusím se zprostředkovat přípravu indického receptu tak, jak jsme jej připravovali u nás doma. Vlastně jsme pozorně přihlíželi, jak Radhika vaří bez váhy, holýma rukama, jak ochutnává jídlo tak, že je z kastrolu kápne na kořen dlaně. Bylo to úžasné! A tak, když jsem mohla i já ochutnat hotový pokrm, nacpala jsem stydlivě lžíci, se kterou jsem se na to hnala, mezi mističky na kuchyňské lince. A vzala jsem jídlo rukama tak, jak mi Radhika ukázala. A víte, že dostat karí do kousku čapátí jednou rukou, je docela dřina? Ovšem ten pocit! Ta chuť! Tohle rozhodně stojí za vyzkoušení..:-) A dejte mi vědět, jestli i vy jste se na chvilku ocitli v kulinářském nebi!:-))


Budeme potřebovat:


mouka hladká, asi půl kila
voda
olej
sůl, velká špetka
cukr - asi půl KL

Do mouky se solí a cukrem přidáváme velmi opatrně vodu a asi lžíci oleje. Vypracujeme rukama velmi tuhé těsto, řádně je prohněteme a necháme odpočinout. Klidně i několik hodin. To je velmi důležité! V lednici prý vydrží těsto na čapátí až týden. V rodině Radhiky se připravuje 30 - 35 placek čapátí denně..:-) Byli jsme všichni velmi překvapeni tím, že u (nejen) tohoto jídla je hlavním jídlem tato jejich chlebová placka a ne karí, které je podáváno, jen jako  příloha.
Odpočaté těsto rozdělíme na stejné dílky, velké asi jako pingpongové míčky. Kuličky “rozplácneme” a srovnáme okraj do stejné výšky. Potom rozválíme za velmi slabého podsypání na kulatou placičku, o průměru asi 15 cm. Na placičku dáme pár kapek oleje, prsty rozetřeme, posypeme moukou, mouku rozetřeme a placičku přeložíme na polovic. Stíháte?:-))) Půlku znovu na polovic, takže máme trojúhelníček.:-) Tento proces je důležitý proto, aby placka na pánvi nádherně vyběhla do výšky.. A teď to přijde!:-) Z trojúhelníčku vyválíme pokud možno kruh..co nejtenčí! Tady jsme při osobním pokusu vyráběly s dcerou tvary všech států světa, jen ke kruhu to mělo hooodně daleko!:-)) Radhika to zvládala s úsměvem, rychle a přesně!:-))
Rozpálíme silnou pánev a to opravdu hodně! Na ni položíme placku a ve chvíli, kdy vyfoukne do výšky, a začne flekatět, jako dalmatin, vezmeme malou mokka lžičku oleje, pokapeme povrch, lžičkou rozmázneme po povrchu a placku otočíme. Totéž provedeme z druhé strany s tím, že několik kapek oleje necháme skanout kolem placky. Těžko se to vysvětluje, ale olej používala Radhika po kapkách, ale všechno bylo skvělé a nic se nepálilo, vše šlo lehce obrátit....
Hotové čapátí maličko pomažeme dobrým máslem, přeložíme na talíř a podáváme s karí.
Pokud chcete naprosto skvostný dezert, nebo mlsání pro děti, hotové placky potřete lehounce máslem a maličko pocukrujte! Zaviňte, jako palačinku...tohle je pro děti v Indii pochoutka, třeba na výlet. Ochutnala jsem..a bylo to opravdu nečekaně výborné!!

A jdeme na zeleninové karí.:-)




Pro tři lidi:

3 cibule, oloupat a drobněji nakrájet na kostičky
3 brambory, oloupat a nakrájet na drobnější kostičky
3 rajčata, nakrájet na kostičky
hrstka čerstvého, zeleného hrášku, vyloupaného.
půl lžičky hořčičného semínka
½ KL chilli
olej
½ KL karí koření indického typu
pepř
2 cm omytého zázvoru, nastrouhaného i se slupkou
sůl
1 PLcitronové šťávy
1 PL kokosové moučky
1 stroužek drceného česneku
½ KL koriandru
½ KL kurkumy
½ KL cukru
červený pepř dle chuti

Do kastrólu na 1 PL oleje, který rozpálíme, vhodíme hořčičné semínko a počkáme do chvíle, kdy začne vyskakovat ven. Přidáme brambory a rychle zarestujeme. Dále kurkumu, potom cibuli, rajčata, ostatní ingredience.. Povaříme za stálého míchání jen tak, aby byly brambory “ all dente”..ne rozvařené!!!! Pak ještě hrášek. A nakonec cukr. Důležité je dodržet postup : kurkuma nejdřív, cukr a citrón na konec, jinak by prý jídlo zhořklo..Pokud karí “ přepísknete” s pálivostí, přidejte cukr a citron..tím se to “srovná”..I když..toto karí má být ostré, aby bylo chutí vyvážené k čapátí...

A je hotovo.:-) Přiznám se, že nám velmi chutnalo!!! A manžel, který je zatraceně na maso, vysekl Radhice poklonu, kterou bych jí za jiných okolností záviděla! Patřila jí však opravdu právem. A to jsem v tu chvíli ještě neochutnala další úžasnou dobrotu...O tom zas příště..:-)








Žádné komentáře:

Okomentovat