pátek 24. července 2015

Výroba Halloumi sýra ...

Máte rádi kyperský sýr Halloumi? Sýr plné chuti, který mezi zuby náádherně vrže...

Tyhle obrázky ale nejsou receptem na výrobu sýra..spíš jen zajímavost, ukázka toho, jak výroba vypadá. Samotná sýrařina přece jen vyžaduje alespoň základní znalosti a trochu zkušeností...


Ukážu vám na pár obrázcích, jak Halloumi děláme u nás...




Mléko zahřejeme, přidáme syřidlo a necháme ztuhnout. Pak hmotu rozkrájíme a mícháním, dokrajováním a dohříváním vypracujeme sýřeninu....




Sýřenina přijde do formy....


Potom pořádně přitlačíme, nejlépe lisem...


Zalisovaný sýr vyndáme z formy a rozkrájíme...



Jednotlivé kousky vložíme do horké syrovátky..prostě šup tam, jako knedlíky....noo..skoro tak...


Až vyplují kousky na povrch, je hotovo....


Hle, sýr!:-)) V tuto chvíli ještě horký a křehký...



Vychladlé kousky se vloží buď do slaného nálevu, nebo solí na sucho..třeba mátovou solí...

A pak už jen grilujeme, zapékáme, jíme za studena jen tak..anebo třeba do křupava opečeme na pánvi..a kam se hrabe smažák!!