čtvrtek 10. dubna 2014

Kulajda

Tohle je veliká dobrota a podle mne, ohřívaná druhý den, je nejlepší. Úplně postačí jako jednoduchý oběd, nebo večeře. Brambory a houby většinou doma jsou a vaření netrvá dlouho. Tentokrát jsem svoje chuťové buňky trápila myšlenkami na kulajdu tak dlouho, že jsem byla už už rozhodnutá jít i do sklepa pro brambory.:-) "Zachráněna" jsem byla v poslední chvilce a tak už za chvíli voněla polévka po celém domě. Recept na ni je starý a musím uznat, že dřív lidé věděli, jak z mála vykouzlit skvělou pochoutku..


Budeme potřebovat:



1 středně velká cibule
1 PL sádla
2 větší hrsti sušených hub, namočených ve vodě
1 PL hladké mouky
4 středně velké brambory, oloupané a pokrájené na kostičky
sůl
kmín drcený
1 bobkový list
3 kuličky nového koření
voda
kysaná smetana, nebo kyselé mléko
ocet
sekaný čerstvý kopr
2 vajíčka


Cibuli osmahneme na sádle, přidáme mouku a uděláme světlou jíšku. Rozředíme vodou, osolíme, přidáme koření, kmín a houby i s vodou, ve které se máčely. Po chvilce varu přidáme brambory a vše vaříme do měkka. Pak přidáme smetanu, drobně posekaný kopr a dvě rozšlehaná vajíčka. Dochutíme solí a octem.

Kdo má rád, může si do kulajdy udělat vejce ztracená :

Přivedeme vodu okyselenou octem do varu, rozvíříme hladinu vařečkou a doprostřed " víru" vložíme rozklepnuté vejce. Žloutek by se měl lehce zavinout do bílku, ale uvnitř zůstat ještě tekutý. Hotové vajíčko vyjmeme z vody drátěnou naběračkou a vložíme do hotové polévky na talíři.




Žádné komentáře:

Okomentovat