pátek 20. prosince 2013

Vánočka

Starý recept na vánočku s přidáním másla a sádla ožívá u nás každoročně o Vánocích. Podělím se o něj s vámi velmi ráda, protože tahle vánočka je voňavá,vláčná, prostě moc dobrá... Množství je pouze malé, pokud potřebujete větší, jen znásobte rozpočet..:-) Přeji vám, aby se vám vydařila stejně, jako celé vánoční svátky...


Budeme potřebovat:



2,5 dkg droždí
2,5 dcl mléka
muškátový oříšek
0,5 dkg soli
10 dkg cukru moučkového
7,5 dkg sádla
1 žloutek
50 dkg hladké mouky
5 dkg loupaných mandlí
půl balíčku rozinek
2,5 dkg másla
1 ks vanilkového cukru

Z droždí, trochy mléka, mouky a cukru uděláme kvásek, Do mísy přidáme všechny sypké přísady, kromě mandlí a rozinek, Přilijeme mléko, kvásek a rozpuštěné sádlo a máslo (nesmí být příliš horké!). Vypracujeme těsto a na konec do něj přidáme rozinky a část nasekaných mandlí. Po zapracování do těsta, necháme těsto vykynout.
Po vykynutí rozdělíme na tolik stejných částí, z kolika dílů budeme vánočku plést. U mne je to 4, 3, a 2 díly po patrech. Z dílků stočíme kuličky, které necháme chvíli vykynout. Potom rozválíme na delší válečky a zapleteme vánočku. Opět ji necháme dobře dokynout.
Potřeme rozšlehaným vajíčkem, posypeme zbytkem nasekaných mandlí, na třech místech zpevníme špejlí a dáme péci. Pečeme asi hodinu. Hotovou vánočku pocukrujeme.

Těsto na vánočku lze udělat i v pekárně.



Žádné komentáře:

Okomentovat