neděle 24. listopadu 2013

Zabíjačka...

Minulé dva dny byly u nás zasvěceny porážce a zpracování čuníka, na které se, zvláště pánská část rodiny, vždy nesmírně těší. Takže dnes to nebude o receptu (alespoň prozatím), ale přidám pár obrázků z této akce. Zabíjení prasátka a jeho porcování sem zdokumentované nedávám ze dvou důvodů.  A to proto, že:

- já sama se této části vyhýbám, jak pověstný čert kříži. Dílem proto, že některé věci prostě vidět nemusím, i když rozumem to zvládám a taky proto, že na jedné z prvních zabíjaček, před několika desítkami let, jsem byla staršími účastníky nemilosrdně vyhozena pryč s tím, že když to prase lituji, nemůže v klidu odejít, tak ať vypadnu já...:-) Dodržuji to dodnes. Takhle se předávají povídačky!

- při porážce nebyl s sebou foťák a vlastně ani nikdo, kdo by jej používal, neb měli všichni plné ruce práce

Čuník tedy v klidu odešel do prasečího nebe a po sobě zanechal spoustu dobrot a zásobu masa na zimní měsíce. Teď ještě naložit na uzení, připravit klobásky, vyškvařit sádlo. No a hned u zpracování taky trochu tu chvíli zapít. Takže trochu slivovičky, aby ruce nezábly, také proběhlo.:-)

p.s. To, co se vaří v tom oranžovém kastrólu je jedna naprosto úžasná dobrota, na kterou sem dám recept, jen co se dovaří.. ale trvá to i osm hodin..takže: Vydržet!:-))

A teď slíbené obrázky:

Ovar:

Jitrnice se vaří:

Řezník v akci:

Uvařeno:

Musí se ještě vychladit:
 Znovu jitrnice:

Vaří se tlačenky:
Tlačenka:
                                 
 A ještě jednou tlačenka:
                                 

Příprava krup:

Pořádně promíchat:

Příprava oběda:
 Prdelačka:-) :

Zabíjačkový talíř a jedno "chlazené" :

Žádné komentáře:

Okomentovat