sobota 8. června 2013

Vepřové maso se zázvorem a medem


Další jídlo z jednoho hrnce, které svou výslednou chutí velmi mile překvapí. Přiznám se, že jsem byla na vážkách, jestli dát do pokrmu celé množství medu, ještě tam přece přijde sladká mrkev...Nakonec jsem množství dodržela a udělala jsem opravdu dobře. V kombinaci se zázvorem a šťávou ze zeleniny, je to opravdu úžasná chuť..Maso se jenom rozplývá na jazyku..:-) A ten na sucho opečený toast s olivovým olejem, mi nějak vedle talíře zůstal....


Budeme potřebovat:




6 lžic olivového oleje
100 g pancetty, nebo slaniny
800 g kotlety, nebo kýty vcelku
2 stroužky česneku - celé
4 lžíce medu
asi 4 cm zázvoru očistit a drobně nakrájet
2 mrkve, očištěné a hrubě pokrájené
4 malé pastináky,oloupané a po délce rozpůlené
4 šalotky rozkrojené na půlky, nebo 2 cibule, pokrájené na čtvrtky
2 snítky rozmarýnu
300 ml zeleninového vývaru
čerstvě mletý černý pepř
sůl



Ve velkém kastrólu rozpálíme olej a vložíme na hrubo pokrájenou pancettu, nebo slaninu a opečeme do zlatova. Pak vyndáme a do kastrólu vložíme osušené maso a ze všech stran necháme zatáhnout.Přidáme česnek, zázvor a med. Zahříváme, dokud med nezkaramelizuje.
Přidáme mrkev, šalotku, pastinák, rozmarýn, pancettu a vývar a vaříme při střední, až nízké teplotě asi 30 minut. Je-li zelenina měkká, vyjmeme ji a dáme stranou. Pak necháme pomaličku dovařit maso, ještě asi hodinu. Maso vyjmeme a šťávu opatrně dosolíme. Před podáváním necháme zeleninu a maso, pokrájené na silné plátky ve šťávě prohřát.

Jako příloha je dobrá čerstvá bagetka, rozkrojená a zakápnutá olivovým olejem..:-)

Na fotografii je jídlo připravené z vepřové kýty.


Zdroj: Italská kuchyně

Žádné komentáře:

Okomentovat