středa 19. června 2013

Meduňkový a mátový sirup

Bylinky jsou opravdu skvělá záležitost, ale protože třeba meduňka usušená na čaj má jen omezenou trvanlivost, je sirup z této bylinky opravdu dobrá volba. Chutná skvěle, uložený vydrží i na zimu, takže pokud se pro tuto dobrotu rozhodnete, je dobrý čas na přípravu. A mátový je také výborný! Je to v těchto vedrech trochu za trest, být v kuchyni, ale ta vůně po celém domě...


Budeme potřebovat:




asi dvacet delších stonků meduňky ( máty )
1 kg krystalového cukru
1 sáček (20g) kyseliny citrónové
1,7 l převařené vody



Ze stonků meduňky ( máty ) otrháme lístky a namočíme je do již zchladlé převařené vody. Stejné množství sirupu lze vyrobit i z menšího množství bylinek, ale když nějaký ten lísteček přihodíme, barva i chuť sirupu budou intenzívnější. Listy necháme pokud možno na chladném místě louhovat 48 hodin.

Pak listy odstraníme z vodní lázně a tekutinu přelijeme, nejlépe přes plátno, do hrnce. Na sporáku pak zahříváme mírným plamenem. Přidáme cukr, kyselinu citrónovou a důkladně mícháme. Až se cukr rozpustí, necháme asi tři minuty přejít varem. Mírně zchladlý sirup plníme do vařící vodou vylitých a vysušených lahví.



Používáme jako běžný sirup - do vody, čaje, atd.