čtvrtek 11. prosince 2014

Slaný koláč s paprikami a jablky

Měli jsme v minulých dnech malou domácí oslavu, ke které jsem připravovala i tenhle báječný koláč. Je skvělý nejen proto, že se skládá ze samých dobrých ingrediencí, ale i proto, že těsto koláče není rozmočené a lepkavé, protože se prostě dává nahoru. Masíčko je měkké, šťavnaté, voňavé po bylinkách, jedním slovem paráda! Těsto, které odkrojím z formy, pokrájím na menší kousky a posypu hrubou solí a sezamem a vynikající pochoutka k vínu je na světě! A přípravy těsta se nebojte, je to rychlovka a s kupovaným těstem je naprosto nesrovnatelné..ta chvilka práce za to opravdu stojí.


Budeme potřebovat:




Na domácí listové těsto:

400 g hl. mouky
200 g másla
sůl
studená voda

Mouku dáme do mísy a přidáme na větší kusy pokrájené máslo, sůl a tolik vody, aby se vše spojilo v těsto. Máslo nijak nemělníme. Hotové těsto dáme do potravinové folie na hodinku do lednice.
Pak rozválíme na silnější obdélník a složíme krátké strany přes sebe. Znovu rozválíme a zopakujeme. Pak dáme těsto znovu do lednice až do doby, než je budeme potřebovat. Dá se připravit i den dopředu.

Náplň:

vepřová kotleta podle velikosti formy, pokrájená na tenčí nudličky
2 střední cibule, oloupané a pokrájené na měsíčky
2 jablka, pokrájená na menší kostičky
3 stroužky česneku, pokrájené na plátky
2 papriky, červená a žlutá
sůl
pepř
čerstvý rozmarýn
čerstvý tymián
olivový olej
1 dcl dobrého bílého vína
vajíčko na potření

Masové nudličky smícháme v míse s cibulí, česnekem, solí, pepřem, bylinkami, vínem a trochou oleje a necháme odležet. (Lze připravit den dopředu). Pak přidáme pokrájená jablka a po částech smažíme na pánvi na troše olivového oleje, do zlaté barvy masa. Vložíme do zapékací formy. Na rychlo opečené proužky paprik dáme na maso, lehce osolíme a opepříme. Do formy můžeme přidat i šťávu z pánve. Z těsta vyválíme silnější plát a okraje formy potřeme vajíčkem. Plát těsta položíme přes formu a přesahující okraje odřízneme . Uděláme klasický komínek, nebo střed těsta jen nařízneme, potřeme povrch vajíčkem, lehce posolíme hrubou solí a pečeme v troubě na 180 stupňů, asi čtyřicet minut. Po upečení necháme chviličku odstát a podáváme.








Žádné komentáře:

Okomentovat