středa 17. září 2014

Houbový pekáček

Tenhle recept zná asi už téměř každý, krouží po internetu a v různých časových intervalech mi přišel e-mailem od několika kamarádek. A tak, když už  se doma kvůli houbařské vášni mého manžela a letošní nadúrodě hub, nesmí o houbách  ani promluvit, rozhodla jsem se recept připravit. Jídlo je snadné na přípravu a opravdu skvělé..Takže až zas přijdete z lesa s plným košem a začnete čistit, nezapomeňte si ty tvrdé, krásné houby dávat stranou..Samozřejmě je podélným řezem zkontrolujte na přítomnost červíků a slimáčků....

Budeme potřebovat:

tvrdé , zdravé houby, překrojené podélně na půlky, nebo na čtvrtiny
recept uvádí grilovací koření, ale já jsem dala bylinky: rozmarýn, tymián, pepř, drcený kmín..
trochu ostrého koření - chilli, nebo Pull Biber
250 ml čerstvé smetany
kousek másla
anglickou slaninu, nakrájenou na proužky
hrubou sůl

V pekáčku na másle osmahneme anglickou slaninu a jakmile zrůžoví, vložíme houby, posypeme solí a kořením a zalijeme smetanou. Troubu rozpálíme na 250 st. a pekáček vložíme dovnitř. Pečeme bez poklice hodinu. Ze smetany, slaninky a šťávy z hub se udělá naprosto skvělá šťáva, houby jsou krásně propečené a kolem pekáčku krusta, o kterou se jistě strhne u stolu malá bitva.:-)))
Jako přílohu lze dát buď vařené brambory, nebo bramborovou kaši, u nás to byl domácí čerstvý kváskový chléb... a sklenička Tramínu..:-)





1 komentář:

  1. A když nakrájíme brambory na kolečka a dáme je jako další vrstvu, zapečenou dohromady, mňam

    OdpovědětVymazat