sobota 30. března 2013

Jehněčí plec s hráškem

Mladé jehněčí maso, připravené s brambory a hráškem, je v Itálii jídlem tradičně velikonočním, ale tam, kde se ovce chovají, vaří se toto jídlo i v průběhu roku. Ti, kdo skopové maso zrovna nepreferují, si na této úpravě jistě také pochutnají. My jehněčí milujeme, což nakonec dokládá spodní fotografie...A když si trochu dobrého bílého vínka necháte na zapití, stojí to opravdu zato! :-)


Budeme potřebovat:




1 kg jehněčí plece nakrájené na větší kusy
hrubá sůl
mletý pepř
2x cibuli krájenou na hrubo
1x velkou mrkev krájenou na plátky
5 stroužků česneku, oloupaného a rozmáčknutého nožem
1 stonek řapíkatého celeru, pokrájet na kousky
1 chilli paprička, pokrájená na kousky
ančovičky 5-6 ks
tymián (pokud dáte sušený, tak asi 1 PL)
250ml dobrého bílého vína
25ml octa z bílého vína
400 g brambor omytých a neloupaných
200g cherry rajčat pokrájených na polovinu
250g čerstvého, nebo mraženého hrášku
10 PL olivového oleje



Maso osolit, opepřit, promíchat a nechat odležet.

Olivový olej rozpálíme, na něm necháme zesklovatět cibulku, mrkev a celer podusíme doměkka. Přidáme česnek, ančovičky, tymián a chilli. Mícháme a zahříváme, dokud se ančovičky téměř nerozpustí.
Přidáme jehněčí maso, ze všech stran necháme zhnědnout. Přimícháme víno a necháme objem zredukovat na polovinu. Pak přilijeme ocet. Snížíme teplotu a necháme při nízké teplotě vařit asi 20 minut. Přidáme hrášek, brambory a rajčata, přiklopíme a vaříme ještě asi hodinu, dokud se množství tekutiny nesníží na polovinu.

Podáváme s hojným množstvím dobrého opečeného chleba. ( Pokapete-li si jej dobrým olivovým olejem, je to jako příloha opravdu výborné!:-)


..a za chvíli...

Zdroj: Dva italští gurmáni.

Žádné komentáře:

Okomentovat