úterý 25. listopadu 2014

Vdolky plněné kysaným zelím

Nastává čas zabíjaček a uzení masa, ve sklepě kysá letošní zelí, tak se určitě bude hodit tenhle recept, na skvělý doplněk právě k uzenému masu. Takový vlahý, zelný vdolek a horké uzené, přímo z udírny, spolu s chlazeným pivkem, to je neuvěřitelná dobrota! Pro ty, kteří uzené doma nepřipravují, je dobrá zpráva to, že vdolky chutnají stejně dobře jen tak, s teplým čajem..Prostě zase jedna obyčejná dobrota...:-)


Budeme potřebovat:




500 g hladké mouky
1/2 balíčku droždí
2 dcl mléka
50 g sádla
1 vejce
1 kl cukru
1 kl soli
1 kl drceného kmínu
trochu celého kmínu a hrubé soli.

Na náplň:

kysané zelí, vymačkané a pokrájené na menší kousky
1 kl sádla
kousek dobré slaniny
1 středně velká cibule, pokrájená na drobno
mletý pepř

Slaninu pokrájíme ne středně velké kostičky, rozpustíme na sádle v kastrólu a cibulku na  ní usmažíme téměř do zlatova. Pak vložíme zelí, chvilku podusíme, opepříme, odstavíme a necháme vychladnout. Nesolíme, zelí bývá většinou slané..

Těsto vypracujeme tak, že se nelepí na stěny mísy, pomoučíme a necháme pod utěrkou vykynout, asi 45 minut. Vyklopíme na vál a odkrajujeme kousky, které vytvarujeme do placičky. Naplníme zelnou náplní, dobře uzavřeme a dáme na plech, vyložený pečícím papírem, spojem dolů. Na plechu necháme ještě asi patnáct minut dokynout. Pak potřeme povrch rozpuštěným sádlem, posypeme kmínem a trochou hrubé soli. Pečeme při 180 stupních do zlatova.



Žádné komentáře:

Okomentovat