sobota 13. dubna 2013

Alsaský salát


Další skvělý recept z francouzské kuchyně, který se ale naprosto rozchází s představou o salátu u těch, kteří si právě za slovem salát, představí křehké lístky rukoly, ledového salátu, nebo toho našeho míchaného, s rajčaty a sýrem. Tohle je plnohodnotný oběd, který sice vypadá na přípravu složitěji, ale nejdéle na všem trvá chladnutí zelí. Pokud si omáčku nachystáte den dopředu, vůně bylinek se krásně rozvinou a obyčejné suroviny, dostanou jiný rozměr....



Budeme potřebovat:




Pro 4 osoby:

500g kysaného zelí
300g brambor
sůl
pepř
120,5g uzeného vařeného boku
3 vuřty
3 PL majonézy, nejlépe domácí
8 PL omáčky vinaigrete


Omáčka vinaigrete:

1/2 lžičky soli rozpustíme ve 4 lžících octa, přidáme 5 lžic oleje, 2 lžíce bílého suchého vína, a 2 lžíce nasekaných aromatických bylinek. Přisolíme, opepříme a rozmícháme.

Pokud použijete i bylinky sušené, je lepší udělat omáčku den předem.

Uvařené brambory oloupeme, nakrájíme na kolečka a ještě teplé okořeníme 3 lžícemi omáčky vinaigrete. Vuřty nakrájíme na tenké hranolky a polijeme rovněž omáčkou vinaigrete (3 PL). Ve vroucí vodě spaříme kysané zelí, asi dvě minuty, poté scedíme a necháme dobře okapat. Zelí v míse smícháme s 2 lžícemi omáčky vinaigrete, osolíme, opepříme a přidáme majonézu. Opatrně promícháme.
Na zelí dáme do středu mísy opečený bok, okolo pak brambory a proužky vuřtů.



Zdroj: Francouzská kuchyně

Žádné komentáře:

Okomentovat