středa 23. ledna 2013

Hovězí (nebo kuřecí) vývar se zeleninou a nudlemi

 Nevím, jak jinde, ale u nás jsou polévky povinně denní záležitost.

Po uplynutí padesáti let věku mého muže, se vyžadování polévek stalo jednou z obsesí, které podle mé kamarádky, pánové v tomto období v sobě prostě objeví..:-) To si tak někdy sedím u oběda a sleduji klesající hladinu polévky v hrnci uprostřed stolu. Lenoch ve mě se bouří a modlí zároveň, aby si drahý choť, při neskutečné spotřebě množství polévky, nechal alespoň porci na druhý den, abych zas nemusela vymýšlet co zítra udělat a znovu žhavit plotnu..(Přeloženo do mého toku myšlenek v tu chvíli : “ Jestli tohle zase slupne, zítra to schválně zpackám, copak mám polévku vařit denně v brutaru?”).. A pak je mi najednou fajn, že ten hrnec je zase vymetený a že chutnalo..Polévka je grunt, jak říkala má maminka a babička...takže "srazím paty" a druhý den udělám třebaaaaa...obyčejný vývar s nudlemi...Recept není úplně klasický, ale u nás je moc oblíbený a můžu jej s čistým svědomím doporučit k vyzkoušení..:-)

Samozřejmě vím, že se maso na vývar má trošku opéct, někdy to i dělávám, ale tahle úprava základu to až tak striktně nevyžaduje..Máte-li pomalý hrnec, čas je podle stáří masa Low 8-10
High 5-6 hodin...



Budeme potřebovat:

hovězí maso na polévku ( nebo kuřecí skelety a žaludky, kůži, ořez, prostě to, co je..)
mrkev
celer
petržel
1 cibuli oloupanou jen z vrchní slupky, ta spodní dodá vývaru barvu
půl lžičky tymiánu
půl lžičky celého pepře
asi pět kuliček nového koření
2 hřebíčky
2-3 bobkové listy
hrubou sůl
2 stroužky česneku
vody tolik, aby bylo maso potopené...
1,5 dcl dobrého červeného vína (pokud budete připravovat vývar kuřecí, dejte dobré víno bílé)
nudle
bylinky : petrželka, libeček, pažitka

Tymián, pepř, nové koření a bobkový list dáme do čajového vajíčka, hřebíčky zapíchneme z vrchu do cibule a všechno, včetně zeleniny vložíme do studené vody a přivedeme k varu. Jakmile se voda začne vařit, přemístíme hrnec na malou plotýnku, stáhneme plamen na minimum a “bubláme” dvě, dvě a půl hodinky, prostě do změknutí masa. Průběžně sbíráme pěnu. Před ukončením varu přidáme víno a varem necháme odpařit alkohol. Pokud by voda při vaření hodně ubývala, držíme hladinu doléváním. Po uvaření maso vyjmeme, vývar scedíme a zavaříme čerstvou zeleninou, pokrájenou na drobné kostičky, povaříme,
přidáme nudle a pokud je neslupneme jen tak, tak přidáme i uvařené maso..:-)
Dochutíme hrubou solí a troškou čerstvě mletého pepře...Vývar má krásnou barvu a plnou, voňavou chuť...


...a sledujeme, jak nám to u stolu z hrnce zase mizí..:-)))) A to je právě na vaření fajn.....


1 komentář:

  1. Zdravím Vás - nechápu, proč tuto polévku neděláte v pomalém hrnci, když vo máte. Já tykové vývary dělám v pomalém hrnci a NAPROSTÁ SPOKOJENOST I LEPŠÍ CHUŤ než u normálního vaření...

    OdpovědětVymazat