Recept jsem získala kdysi od své kolegyně, mající řecké předky a tak teď připravujeme polévku vždycky, když se po zabíjačce udí maso, ale dá se samozřejmě připravit i z uzeného od řezníka... Příprava není složitá a nejlepší je tahle dobrota druhý den..K tomu krajíc dobrého chleba a já osobně už k jídlu nic dalšího nepotřebuji...
Budeme potřebovat:
2 uzené vepřové nožičky, nebo uzené žebírko
voda
2 střední cibule nakrájené na kostičky
1 PL sladké papriky
ostrá paprika podle chuti
3/4 PL sušeného oregana
2 PL oleje
4 PL strouhané kořenové zeleniny
3 hrstky čočky, namočené přes noc ve studené vodě
sůl
pepř
čerstvý rozmarýn na ozdobu
Uvaříme nožičky ve vodě tak, aby byly téměř měkké. Necháme maso zchladnout, obereme a pokrájíme na drobné kousky. Ve vývaru uvaříme čočku, když je téměř měkká, přidáme kořenovou zeleninu. Dovaříme. Zvlášť v kastrolu na lžíci oleje osmažíme cibulku do barvy zlatého čaje, odtáhneme z ohně, přisypeme papriku a oregano. Už nesmažíme,počkáme jen, co paprika rozvine vůni a barvu. Pak do polévky vložíme kousky masa, směs cibulky a papriky, osolíme, opepříme a ještě pět minut společně povaříme. Na talíři ozdobíme trochou čerstvého rozmarýnu.
Zdroj: Řecká kuchyně
Žádné komentáře:
Okomentovat