Pomalý hrnec používám už mnoho let a tak není divu, že v něm mimo jiné připravuji i švestková povidla. Doma jsme je dělávali v kastrolu na plotně a půlden pádlování vařečkou v hrnci za stálého uhýbání před sladkými prskanci povidel, no, nic moc vzpomínky.:-) Potom přišla éra vaření povidel bez míchání, ale hlídat se to muselo. Tohle je osvědčený způsob na přípravu podle starého receptu a klidně od nich můžete odejít spát, nebo dělat něco jiného.. Samozřejmě, že takto jdou udělat i povidla jablečná, která jsou neméně skvělá...
Budeme potřebovat:
3500 g odpeckovaných zralých švestek
1250 g cukru
1 dcl octa
celá skořice (asi 3 menší kousky)
rum
Švestky, cukr a ocet smícháme, přidáme skořici a vložíme do pomalého hrnce. Přiklopíme poklicí a pomalíme na low 12 hodin. Švestky pustí šťávu, ale rozhodně se v této fázi nesnažte vše urychlit přepnutím na high...Po dvanácti hodinách dáme poklici napříč, přepneme na high a nastavíme čas na 6 hodin. Občas promícháme. Asi dvě hodinky před koncem jsem švestky rozmačkala šťouchadlem na brambory. Kdo nemá moc rád kousky, může použít ponorný mixér. Po skončení varu přidáme 1 PL rumu, zamícháme a plníme do sklenic. Povrch ve sklenici zakápneme trochou rumu. Zavíčkujeme a uložíme v chladnu a temnu...
Promícháme...
Před nandáním do sklenic...
Hotovo..:-)
Ty jo, to mě vůbec nenapadlo, že by šla udělat povidla v pomalém hrnci . Také ho doma mám a povidla jsem v něm ještě nedělala, tak je v něm letos zkusím :-) . Povidel vařím každý rok několik kilo, protože manželovi nejvíc chutnají buchty s povidly, takže máme velkou spotřebu :-) .
OdpovědětVymazatTake to zkusim. Nemělo by se to připálit.
Vymazat