Z vyprávění svého otce vím, že tuhle omáčku dělávala moje babička v době války, kdy byla nouze o potraviny a lidé vařili opravdu z mála. Já sama jsem tuto dobrotu jako dítě milovala, přestože babička ji vařila opravdu řiďounkou a jedly se k ní brambory vařené ve slupce, které se vlastně tady na horách jedly pořád a ke všemu. Sama jsem recept upgreadovala na dnešní dobu přidáním vývaru místo vody a také lze k omáčce podávat třeba vařené hovězí. Dobrá je ale i bez masa, jen tak s bramborem, i když už ji nejíme zpola obroušenou hliníkovou lžící....:-)
Budeme potřebovat:
1větší cibule
3 kyselé okurky
2 PL obyčejné hořčice
sůl
pepř
2 PL hladké mouky
1PL sádla
voda, nebo vývar
trochu láku z okurek
Drobně pokrájenou cibuli osmažíme do barvy slabého čaje na sádle, přidáme mouku a zasmažíme jíšku. Rozředíme vodou, nebo vývarem, přidáme hořčici, drobně pokrájené okurky, osolíme, opepříme a asi 25 minut provaříme.Dochutíme troškou láku z okurek. Podáváme s vařenými brambory a třeba i s plátkem vařeného hovězího masa.
Žádné komentáře:
Okomentovat