pondělí 31. března 2014

Munster - sýr, co má "odér"

  V záplavě obliby sýra Halloumi, který se se začínající sezónou grilování stává jasným hitem, jsem vám málem neukázala jinou dobrotu. Nebude to nic pro ty, kteří nemají rádi sýry s výraznou vůní. Záměrně neříkám o sýrech , že páchnou, ale s dovolením si půjčuji slova jistého francouzského sýraře, který se právě o sýru Munster vyjádřil tak, že rozhodně nepáchne, ale že má odér...:-) Ať už si pod tím představíte cokoli, zodpovědně potvrzuji, že je to pro sýr pro skutečné milovníky sýrového odéru!:-)))
   Sýr Munster pochází z Francie, z oblasti Alsaska, jinde jej můžete dostat pod jménem Géromé (Lotrinsko).
Je opravdu velmi aromatický, žlutě oranžové barvy a zraje takzvaně "pod mazem", jeho kůrka je tedy lepivá. Uvnitř je nádherně krémový, výrazné chuti. Sýr se při zrání omývá v solném nálevu s přídavkem Brevibacteria linens, které způsobí chuť, vůni i vzhled. V jeho domovině  sýraři při výrobě postupují tak, že jej nechávají zrát volně na smrkových policích. Právě v nich se Brevibacterium linens zabydlí a sýr tak očkují. Při výměně polic za nové, prý stačí ponechat jednu starou, v níž jsou už "potvůrky" zabydlené...:-)
 Naprosto skvostný je Munster jen tak, s dobrým vínem, ale výborný je i s horkými, vařenými, novými brambory a pažitkou...

U nás sýr Munster trůní mezi stálicemi, jeho odér i chuť milujeme. A takhle vypadá...

Uložen ke zrání:



Cvakla spoušť a nebyl! :-))  :


Žádné komentáře:

Okomentovat