Na obrázcích je postup z jednoho litru mléka a zrání v jogurtovači, protože jsem u přípravy dělala ještě sýr Halloumi, ale uvedu i postup pro případ, že někdo jogurtovač nevlastní..není vůbec podmínkou.. Znovu můžete dvakrát očkovat vlastním jogurtem..pak už to není ono..
Mléko- 1 litr - zahřejeme za stálého míchání na 85 stupňů...
Pak rychle zchladíme na 45 stupňů - ve studené vodě..
Zaočkujeme 2 PL jogurtu bez škrobu. Buďto Hollandia, nebo (a to mám raději) choceňský Max..
Promíchané vlijeme do skleniček....
Uložíme na 6 hodin do jogurtovače...
Pak skleničky vyndáme, zchladíme na 4 stupně ( prostě vrazím sklínky do studené vody) a uložíme v lednici. Nejméně na 24 hodin, ale déle je lepší..u nás však nevydrží.. Pokud chcete jogurt "řeckého typu" stačí tenhle vyrobený vložit do plachetky a nechat tři, čtyři hodinky vykapat...Je moooc dobrý..:-)
Hotovo!.:-) Můžete přidat trochu dobrého džemu..nebo jako já, čerstvý kopr a sůl!:-))))
Pokud nebudete používat jogurtovač, nechte mléko, zaočkované jogurtem v hrnci, přiklopte poklicí a strčte přes noc do peřin..:-) Pak vychladit na 4 stupně ( studená voda to jistí!:-) ), velmi opatrně promíchat a rozdělit do skleniček, nechat dozrát v lednici...Další ( a podle mne lepší možnost je, dát nejprve zaočkované mléko do skleniček, ty postavit do nádoby a strčit do peřin..:-)
Ještě dávka očkovacího jogurtu : 2- 2,5 dcl na 5 litrů mléka..
Tak ať se podaří!.:-)
Žádné komentáře:
Okomentovat