Nejsem velkým příznivcem všeho, co je "jako", nebo "ala", jenže tenhle způsob úpravy hub se úpravě matjesů podobá, takže jsem to tak prostě nechala. Houbové matjesy jsou velká dobrota s čerstvým pečivem jen tak k večeři, nebo když je prostě na něco chuť. Každoročně čekáme na první úrodu tvrdých hub, abychom si je takhle upravili. V lednici vydrží v uzavřené sklenici klidně i přes týden, ale u nás se pokaždé snědí dřív..:-)
Budeme potřebovat:
1 kg hrubě pokrájených čerstvých, tvrdých hub
1 PL octa
2x3 ks bobkového listu
2x1/4 KL celého pepře
2x6 kuliček nového koření
olej
necelé 2 PL soli
2 větší cibule pokrájené na tenčí čtvrtkolečka
Do vroucí vody přidáme polovinu koření, ocet a houby a povaříme asi dvacet minut. Scedíme a propláchneme studenou vodou. Vybereme koření, ve kterém se houby vařily. V míse je smícháme s cibulí, druhou polovinou koření a solí. Dáme do uzavíratelné sklenice, nepěchujeme - setřeseme a zalijeme olejem. Zavřeme a necháme uležet asi tři dny v lednici.
Žádné komentáře:
Okomentovat