neděle 28. července 2013

Grilovaná vepřová krkovice, tzatziki a zeleninový salát

Krkovice patří mezi grilovací klasiku a u nás vede její úprava tímto jednoduchým způsobem. Krásně vynikne chuť a šťavnatost masa a skvělé tzatziky ji bezvadně osvěží. Salát je jako příloha ideální, jednak proto, že ve stávajících vedrech není stejně na nic sytého chuť, ale večerní grilovačku si jeden nechce nechat ujít..:-)


Budeme potřebovat:





plátky krkovice, silné cca 2,5 cm, podle počtu strávníků
pepř černý, roztlučený na středně hrubo
olivový olej
sůl


Krkovici lehce proklepneme rukou, potřeme olejem, posypeme pepřem a necháme v lednici odležet, nejlépe do druhého dne. Grilujeme na hodně rozpáleném grilu po každé straně asi 4 min . Hotové necháme chvilku odležet a nakonec osolíme...



Tzatziki:


1 hustý řecký jogrut
5 PL olivového oleje
sůl
3 stroužky prolisovaného česneku
1 PL černých oliv, překrájených na plátky
1 malá salátová okurka, nebo půlka velké
kopr, nebo trochu máty


Jogurt dáme do misky, prošleháme s olivovým olejem, dokud se všechen nevstřebá. Přidáme česnek, bylinky, sůl, olivy a okurku, kterou nejprve oloupanou nastrouháme na struhadle (jemné kapičky) a důkladně(!!!) rukou vyždímáme od šťávy. Smícháme, případně dosolíme. Vychladíme.


Salát:


okurka, oloupaná a nakrájená na plátky
cibule, oloupaná a nakrájená na čtvrtkolečka
rajčata, pokrájená na plátky
karotka, nakrájená na tenké plátky
paprika, očištěná a nakrájená na tenké proužky


Zálivka:
hrubá sůl
celý pepř
olivový olej
trochu červeného balzamikového octa
1 PL červeného vína
1 KL dijonské hořčice

Sůl a pepř rozdrtíme v hmoždíři na jemno, prošleháme s balzamikovým octem a olivovým olejem, kterým rozhodně nešetříme, přidáme víno a hořčici. Vše řádně prošleháme a před podáváním zalijeme salát.



Žádné komentáře:

Okomentovat