Budeme potřebovat:
5 velkých, čerstvých, vyzrálých rajčat
1 stonek řapíkatého celeru
1 střední cibule
3 větší stroužky česneku
malá salátová okurka
2 čerstvé papriky
olivový olej
mořská sůl
pepř
trochu červeného vinného octa
½ KL Pull Biber (nebo špetka chilli)
rajčatová šťáva, nebo voda na případné zředění polévky (lze i studený zeleninový vývar)
Jako vložku do polévky jsem použila naklíčené mungo, někdy pokrájím pár černých oliv,
bazalka na ozdobu
Všechnu zeleninu očistíme a pokrájíme na kostičky. Rajčata můžete předem ještě spařit a oloupat, ale tento krok vynechávám, tyčový mixér si se slupkou hravě poradí. Zeleninu v míse opatrně rozmixujeme na velmi jemno, přidáme sůl, pepř, ocet a chilli, asi tři lžíce olivového oleje, doředíme šťávou z rajčat a znovu pořádně promixujeme. Dáme do lednice rozležet a vychladit. Před podáváním na talíři pokapeme olivovým olejem, vložíme naklíčené mungo, případně krutony z opečeného bílého chleba a ozdobíme lístky bazalky.
Kdo má rád, může do polévky při mixování přidat namočený a vymačkaný bílý chléb..variant je opravdu mnoho..:-)
Žádné komentáře:
Okomentovat