středa 5. června 2013

Sekaná s rajčaty (Polpettone)

Dvě jídla v jednom, aneb pokrm připravený z mála, pro víc lidí. Na přípravu je to celkem snadné a výsledek příjemně překvapí. Maso můžete použít hovězí, vepřové, jehněčí, nebo míchané, zkrátka - co máte právě doma, nebo na co máte chuť.



Budeme potřebovat:




500 g mletého masa (upřednostňuji libové vepřové)
2 rozšlehaná vajíčka
čerstvě strouhaný muškátový oříšek
trochu čerstvé strouhanky
75 g čerstvě strouhaného parmezánu + trochu na posypání
sůl
čerstvě mletý pepř
6 lžic olivového oleje
2 větší cibule najemno nakrájené
75 ml suchého bílého vína
2 plechovky konzervovaných, krájených rajčat




V míse smícháme mleté maso, vejce, muškátový oříšek, strouhanku a parmezán, osolíme, opepříme, vypracujeme a uděláme bochánek (pro lepší manipulaci na pánvi jsem udělala čtyři menší)



Ve větší pánvi rozehřejeme olivový olej, vložíme sekanou a opečeme ze všech stran do hněda. Obracíme opatrně, aby se nerozpadla. Přidáme nakrájené cibule a asi 10 minut smažíme doměkka.Přilijeme víno, necháme odpařit alkohol a pak přidáme tolik rajčat, aby byla sekaná zcela potopená. Podle potřeby můžeme doplnit trochou vody. Přiklopíme a necháme asi hodinu mírně pobublávat. Občas zkontrolujeme a je-li třeba, ještě můžeme přidat vodu.
Dochutíme solí a pepřem.

Z pánve vyjmeme sekanou a nakrájíme ji na silnější plátky. Podáváme s těstovinami

Správně se podává s těstovinami omáčka a sekaná jako hlavní chod..:-)


Zdroj: Dva italští gurmáni

Žádné komentáře:

Okomentovat