Budeme potřebovat:
asi dvacet delších stonků meduňky ( máty )
1 kg krystalového cukru
1 sáček (20g) kyseliny citrónové
1,7 l převařené vody
Ze stonků meduňky ( máty ) otrháme lístky a namočíme je do již zchladlé převařené vody. Stejné množství sirupu lze vyrobit i z menšího množství bylinek, ale když nějaký ten lísteček přihodíme, barva i chuť sirupu budou intenzívnější. Listy necháme pokud možno na chladném místě louhovat 48 hodin.
Pak listy odstraníme z vodní lázně a tekutinu přelijeme, nejlépe přes plátno, do hrnce. Na sporáku pak zahříváme mírným plamenem. Přidáme cukr, kyselinu citrónovou a důkladně mícháme. Až se cukr rozpustí, necháme asi tři minuty přejít varem. Mírně zchladlý sirup plníme do vařící vodou vylitých a vysušených lahví.
Používáme jako běžný sirup - do vody, čaje, atd.
Žádné komentáře:
Okomentovat