Škvarky, které zbydou po vyškvaření sádla, můžeme zužitkovat i následujícím způsobem. Vlahé tyčinky jsou skvělé jak k čaji, tak i k pivu, nebo vínu. Těsto je křehké a opravdu dobré, takže dělávám většinou dvojitou dávku...Sýr, který se dává navrch, může být různý, podle momentální chuti. Výborná je Gouda, ale i Niva..:-)
Budeme potřebovat:
200 g polohrubé mouky
1 KL cukru
100 g škvarků
150 ml mléka
15 g čerstvých kvasnic
1 žloutek
drcený kmín
špetku soli
Na posypání:
200 g strouhaného sýra
Těsto zpracujeme buď v domácí pekárně, nebo z rozdrobených kvasnic, cukru, lžíce mouky a trochy mléka zpracujeme kvásek, necháme vykynout a přidáme ke zbylým ingrediencím, vypracujeme těsto a necháme vykynout. Pak je rozválíme asi na tři milimetry, rádýlkem nařežeme tyčinky, nebo libovolné jiné tvary, přeneseme na plech, vyložený pečícím papírem, posypeme strouhaným sýrem a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 st. 20-25 minut do růžova.
do toho fakt patří 1 kg cukru????!!!
OdpovědětVymazatNe, to není kg, ale KL= kávová lžička...
OdpovědětVymazat