úterý 28. července 2015

Grilovaná krkovice a bramborový salát s česnekem

Sezóna grilování je opět v plném proudu a my nějak nestíháme připravovat všechny dobroty, na které se po zbytek roku tolik těšíme. Jen se trochu ochladilo, vyhrála to k nedělnímu obědu krkovička s tímhle super jednoduchým salátem z brambor a česneku. A že to byla lahůdka! Jen pozor na ten česnek, dejte jej podle své chuti, ale pokud ho poctivě utřete se solí a není to česnek dovozový, je dost výrazný a i když je při přípravě nezbytný, neměl by chuť salátu "zabít"..



Budeme potřebovat:

silnější plátky krkovice, podle počtu strávníků
pepř
trocha oleje
sůl

Krkovici osušíme, opepříme a lehce potřeme olejem. Necháme odpočinout v lednici, klidně i přes noc. Zatím nesolíme.


Na salát:

oloupané vařené brambory
česnek (na 8 středních brambor tak 2 stroužky)
sůl
pepř
citrónová šťáva, nebo ocet
majonéza ( na 8 středních brambor stačí 2PL )


Oloupané brambory protlačíme sítkem na krájení brambor, nebo pokrájíme na kostičky. Přidáme majonézu s česnekem, který jsme si předem utřeli se solí, pepř a ochutíme citrónovou šťávou, nebo octem. Dáme na hodinku odležet do ledničky.

Krkovici ogrilujeme na rozpáleném grilu, na talíři dosolíme a podáváme se salátem.



pátek 24. července 2015

Výroba Halloumi sýra ...

Máte rádi kyperský sýr Halloumi? Sýr plné chuti, který mezi zuby náádherně vrže...

Tyhle obrázky ale nejsou receptem na výrobu sýra..spíš jen zajímavost, ukázka toho, jak výroba vypadá. Samotná sýrařina přece jen vyžaduje alespoň základní znalosti a trochu zkušeností...


Ukážu vám na pár obrázcích, jak Halloumi děláme u nás...




Mléko zahřejeme, přidáme syřidlo a necháme ztuhnout. Pak hmotu rozkrájíme a mícháním, dokrajováním a dohříváním vypracujeme sýřeninu....




Sýřenina přijde do formy....


Potom pořádně přitlačíme, nejlépe lisem...


Zalisovaný sýr vyndáme z formy a rozkrájíme...



Jednotlivé kousky vložíme do horké syrovátky..prostě šup tam, jako knedlíky....noo..skoro tak...


Až vyplují kousky na povrch, je hotovo....


Hle, sýr!:-)) V tuto chvíli ještě horký a křehký...



Vychladlé kousky se vloží buď do slaného nálevu, nebo solí na sucho..třeba mátovou solí...

A pak už jen grilujeme, zapékáme, jíme za studena jen tak..anebo třeba do křupava opečeme na pánvi..a kam se hrabe smažák!!


sobota 4. července 2015

Květák pečený v jogurtu

Od kamarádky jsem dostala tenhle recept na úpravu květáku. Koření do jogurtu lze zvolit jakékoli, které máte rádi, u nás to vyhrála kurkuma, pepř a česnek. Jídlo se udělá vlastně samo, stačí jen připravit přílohu - vařené nové brambory. Právě s přílohou jsem květák nevyfotila, protože jsme ho snědli jen tak..:-)



Budeme potřebovat:


1 střední květák
1 velký kelímek dobrého jogurtu (domácí, nebo řecký)
4 stroužky prolisovaného česneku
1 KL kurkumy (zarovnaná)
1/4 KL mletého pepře
sůl
máslo na vymazání pekáčku


Květák nevaříme, jen ho očistíme a rozebereme na menší růžičky. Jogurt smícháme s kořením a růžičky květáku v něm obalíme a naskládáme do zapékací misky, vymazané máslem. Zbytek jogurtu dáme navrch.
Pečeme nepřikryté, na 180 st. asi 45 minut, do zlatova