neděle 23. února 2014

Dýňová polévka s jablky

Pro milovníky pokrmů z dýně přidávám polévku, která je sice připravená jen z několika surovin, ale výsledek je zajímavý. Takže komu ještě zbyla dýně Hokaido z loňské úrody, tady je jedna možnost na úpravu z anglické kuchyně...


Budeme potřebovat:



1 menší dýně Hokaido
4 střední, kyselejší jablka
4 stroužky česneku
sůl
pepř
chilli koření
olivový olej
kousíček másla


Dýni rozkrojíme, vybereme střed a nakrájíme na půlměsíčky. Tři jablka omyjeme, pokrájíme na osminky, vykrojíme jadřinec. Neloupeme. Neoloupané stroužky česneku jen rozmáčkneme nožem.
Na plech dáme pečící papír, na něj dýni, jablka a česnek, osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a upečeme v troubě do měkka. Trochu zchladlé rozmixujeme . Česnek samozřejmě vyloupneme ze slupky. Zředíme vodou na hustotu krému, dosolíme, přidáme špetku chilli a prohřejeme. Na pánvi
 rozpustíme kousíček másla a opečeme na něm půlměsíčky posledního jablka. Osolíme, opepříme, trošku pocukrujeme, aby povrch po otočení zkaramelizoval. Po obou stranách opečené kousky jablka použijeme na ozdobu. Na talíři polévku lehce pokapeme olivovým olejem.






úterý 18. února 2014

Polotvrdý sýr a sýr Halloumi

Tento druh sýra je výborný jak na přímou konzumaci, tak ho ráda používám i v kuchyni. Dodá skvělou chuť zapékaným pokrmům, výborně doplní saláty a neumím si představit lepší zakousnutí k vínu, než je právě dobrý sýr. Dnes jsme nakrojili polotvrdý s bylinkami a..ano..mám z něj velikou radost..



Kdo cestoval po Kypru, možná ochutnal Halloumi sýr. Určený je především pro tepelné zpracování (grilování), protože má vysoký bod tání a tedy se neroztéká. Používá se také všude tam, kde Mozzarella, do salátů a na zapékání. V zemi svého původu je to sýr, který se jí od snídaně po večeři...Ochucený je mátou a přes počáteční nedůvěru musím říct, že chuť je vynikající.:-) Grilovaný, nebo na sucho opečený, hravě strčí do kapsy náš smažák!:-) Jo a mezi zuby náádherně vrže..:-)



sobota 15. února 2014

Jak na domácí jogurt

Pro ty, kteří se ptali, jak tedy udělat doma dobrý jogurt, jsem připravila následující návod. Není to složité, ale uváděné teploty a postup, je důležité dodržet, aby proces, který proběhne, dovedl mléko do požadovaného skupenství.Všechny mé předchozí "zkratky" selhávaly.Takže... K výrobě dobrého jogurtu potřebujeme dobré mléko (mlékomat, nebo ideálně od sedláka, případně neodtučněné, "čerstvé" v láhvi), obyčejný teploměr na maso, hrnec, na zaočkování jogurt Max, nebo např. Hollandia .
Na obrázcích je postup z jednoho litru mléka a zrání v jogurtovači, protože jsem u přípravy dělala ještě sýr Halloumi, ale uvedu i postup pro případ, že někdo jogurtovač nevlastní..není vůbec podmínkou.. Znovu můžete dvakrát očkovat vlastním jogurtem..pak už to není ono..

Mléko- 1 litr - zahřejeme za stálého míchání na 85 stupňů...



Necháme v klidu 30 minut ..

Pak rychle zchladíme na 45 stupňů - ve studené vodě..

Zaočkujeme 2 PL jogurtu bez škrobu. Buďto Hollandia, nebo (a to mám raději) choceňský Max..

Promíchané vlijeme do skleniček....
Uložíme na 6 hodin do jogurtovače...

Pak skleničky vyndáme, zchladíme na 4 stupně ( prostě vrazím sklínky do studené vody) a uložíme v lednici. Nejméně na 24 hodin, ale déle je lepší..u nás však nevydrží.. Pokud chcete jogurt "řeckého typu" stačí tenhle vyrobený vložit do plachetky a nechat tři, čtyři hodinky vykapat...Je moooc dobrý..:-)

Hotovo!.:-) Můžete přidat trochu dobrého džemu..nebo jako já, čerstvý kopr a sůl!:-))))



Pokud nebudete používat jogurtovač, nechte mléko, zaočkované jogurtem v hrnci, přiklopte poklicí a strčte přes noc do peřin..:-) Pak vychladit na 4 stupně ( studená voda to jistí!:-) ), velmi opatrně promíchat a rozdělit do skleniček, nechat dozrát v lednici...Další ( a podle mne lepší možnost je, dát nejprve zaočkované mléko do skleniček, ty postavit do nádoby a strčit do peřin..:-)
Ještě dávka očkovacího jogurtu : 2- 2,5 dcl na 5 litrů mléka..

Tak ať se podaří!.:-)

čtvrtek 13. února 2014

Domácí jogurt

Ve své době byla výroba domácího jogurtu hodně rozšířená, ale za sebe mohu říct, že jsem ušla poměrně dlouhou cestu do chvíle, než jsem udělala jogurt takový, aby byl pevný, bez syrovátky, hustý i bez přidání čehokoli (matně si vzpomínám na přídavek sušeného mléka) a hlavně, aby jeho chuť byla blíž k lahodné smetaně, než k bílé kyselé břečce z obchodu. Samozřejmě, že své udělá kvalitní mléko, ale v mém případě to bylo také pochopení některých procesů, potřebných i u výroby sýra.  Nakonec se přece jen povedlo a tak jsem dnes musela přistoupit  k "výhrůžkám" v rodině, abych vám vůbec stačila poslední skleničku nafotit...


Jogurt je hustý a při otočení skleničky dnem vzhůru "drží"...


...je hustý tak, že lžička zůstane stát...

...a lehce z něj vyloupnete kousek...

K snídani, spolu s kváskovým chlebem a našimi sýry je to veliká dobrota...

středa 12. února 2014

Zapečené brambory se slaninou

Brambory jsou na zapékání velmi vděčnou potravinou. Obměn při jejich přípravě může být nekonečně mnoho. Uzená slanina jim dodá opravdu skvělou chuť a tím, že se nejprve "rozvoní" s cibulkou na pánvičce, jí ani nemusí být nijak mnoho a přesto je pokrm výborný. Okurka s paprikou slanině a bramborům krásně barevně sekundují. Máme tohle jídlo ve velké oblibě jako hlavní chod, ale i jako příloha k masu jsou zapečené brambory se slaninou výtečné...


Budeme potřebovat:




1 kg vařených brambor, oloupaných, pokrájených na plátky
uzená anglická slanina, nebo pěkný kousek uzeného boku
2 střední cibule
3 sladkokyselé okurky
2 červené sterilované papriky
1 PL sádla a sádlo na vymazání pekáče
sůl
pepř
2 vajíčka
1 dcl smetany


Zapékací mísu vymažeme sádlem. Na lžíci sádla osmahneme na nudličky pokrájenou slaninu a cibuli tak, aby obojí bylo pěkně zlatavé. Do pekáče vrstvíme vždy vrstvu plátků brambor, na to posypeme slaninou s cibulí a přidáme na kostičky nakrájenou papriku a okurku. Podle potřeby osolíme, opepříme a znovu naskládáme plátky brambor. Postup opakujeme do spotřebování ingrediencí tak, abychom skončili s brambory na povrchu. Poslední vrstvu brambor pokapeme trochou šťávy z výpeku. Troubu rozehřejeme na 190 st. a zapečeme asi patnáct minut. Pak povrch zalijeme vajíčky, rozšlehanými se smetanou a ještě asi patnáct minut zapečeme. Podáváme jako samostatné jídlo, s kyselou okurkou, nebo jako přílohu k přírodně upravenému masu.




sobota 8. února 2014

Koláč se slaninou a se sýrem

Slané koláče se u nás těší všeobecné oblibě a bylo by zvláštní, kdyby se tam, kde se vyrábí sýr, nepoužil také i na koláč. Tenhle je naprosto obyčejný a jeho skvělá chuť, je podle mne odvislá od použitého sýra. Preferuji směs druhů, poskládaných do vrstev, nebo třeba do dílků..Slanina všechno nádherně provoní. Někdy pepř vyměním za oblíbené Pull Biber, nebo červený íránský pepř, ale základem je vždycky křehké máslové těsto a několik druhů sýra. A jako příloha k této dobrotě je skvělé víno...


Budeme potřebovat:



Křehké těsto:

300 g hl. mouky  (na formu 28 cm)
150 g másla
1/2 dcl studené vody
sůl


Zpracovat těsto a nechat nejméně hodinu v chladu odpočinout.


Náplň:


4 větší cibule, oloupané a nakrájené na tenká půlkolečka
2 vajíčka, rozšlehaná
1 dcl sladké smetany
250 g sýra, nejlépe směs
150 g anglické slaniny, pokrájené na proužky
černé olivy na ozdobu
olivový olej
bílý pepř
sůl podle chuti



Těsto vyválíme, vložíme do formy a upravíme okraje. Po celé ploše propícháme vidličkou a tenoučce potřeme olivovým olejem. Poklademe cibulí, slaninou opepříme a obložíme kousky sýra. Použila jsem část polotvrdého, čerstvého, a kousky naloženého sýra. Je možné dát i plísňový, výsledek je potom “ostřejší”.  Dosolit případně podle vlastní chuti a použitého sýra.
Pečeme na 190 st. 40-45 min. Po dvaceti minutách pečení zalijeme vejci, rozšlehanými se smetanou a navrch obložíme olivami, podle chuti. Až povrch zezlátne, je hotovo.

Podáváme horký, ale dobrý je i studený.






středa 5. února 2014

Polévka ze syrovátky

Chvíli jsem se rozmýšlela, jestli sem tuto polévku, jejíž podstatnou částí je syrovátka, vůbec zařadit. Byla jsem však ujištěna, že se tato ingredience hojně používá a dá se koupit sušená... Takže zvítězila zvědavost na případné ohlasy, jaká polévka ze sušené syrovátky bude. Z té čerstvé, co mi zůstává po výrobě sýra, je naprosto skvělá. Voňavá, chutná a taky sytá. Tímto děkuji své sýrařské kolegyni Míše K. za recept. U nás doma rozhodně zdomácněl....


Budeme potřebovat:


1 l syrovátky
1 PL másla
1,5 PL hladké mouky
2 - 3 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
1 rozšlehané vajíčko
1 střední cibule, oloupaná a pokrájená na kostičky
sůl
kopr - čerstvý, nebo sušený
citronóvá šťáva



Na rozpuštěném másle osmahneme do zlatova cibulku, přidáme mouku, orestujeme do růžova a zalijeme syrovátkou. Mícháme tak, aby nevznikly hrudky. Vložíme brambory, osolíme a pomalu vaříme, než brambory změknou. Nakonec po částech vmícháme vajíčko, dochutíme solí, koprem a citrónem. Ten polévku krásně osvěží, osobně bych jej nikdy neměnila za ocet..





úterý 4. února 2014

Skořicový sýr

Ukázka sýra, zrajícího nejprve v dobrém červeném vínu a pak ještě v kabátku z mleté skořice. Jeho chuť je jemná a zvláštní. Trošku mi připomíná mandle. A výborné je k němu víno, plné a slunečné, takové, v jakém dozrával....


neděle 2. února 2014

Tažené sýry a uzení

V našem mini seriálu o sýrech vám dnes ukážu výrobu pařeného (taženého) sýra. Sýrová hmota se nejprve připraví, zahřeje, zpracuje, vytáhne, upraví, nasolí a případně vyudí..Ujišťuji vás, že poslední fáze, tedy konzumace, je nejen nejpříjemnější, ale taky vzhledem k procesu nejkratší..alespoň u nás.:-)

Příprava sýrového těsta:


Tažení sýrové nitě:

Sýrové nitě:

Nařezané sýrové nitě:

Pletení korbáčiků:

Zapletené sýrové nitě:

Čarování s kouřem - to musíme ještě trochu "vychytat".:-)

..a honem obrázek, nebo nezbude nic!:-)))

sobota 1. února 2014

Mleté vepřové maso se sušenými rajčaty

Mleté vepřové maso je v této jednoduché úpravě opravdu dobré. Sušená rajčata, která uchovávám od léta v mrazáku, najdou tady výborné využití a myslím, že kdo má rád masové omáčky k těstovinám, tahle by se dala použít. Samozřejmě se dají uplatnit i konzervovaná rajčata, pak samozřejmě vynecháme protlak.


Budeme potřebovat:



500 g mletého vepřového masa (libový ořez)
1 PL sádla
1 větší hrst sušených rajčat
1 PL dobrého rajského protlaku
1 větší cibule, nakrájená na drobné kostičky
špetka cukru
sůl
pepř
trochu chilli dle chuti
vývar, nebo voda


Na sádle zpěníme cibuli, přidáme maso a za stálého míchání (tak, aby se kousky rozpadly) orestujeme. Potom přidáme rajčata, protlak, trošku cukru, sůl, pepř a chilli. Ještě chvilečku zarestujeme a podlijeme trochou vývaru, nebo vody. Podusíme do chvíle, kdy je maso měkké.
V případě potřeby dokořeníme a podáváme s chlebem, nebo s rýží.